Kategoriarkiv: nyheter

Måndag: V64-tips till Halmstad

V64 Halmstad 15/12

Om omgången:
1,6 miljoner extra i sexrättspotten ger extra bränsle åt omgången, speciellt för oss som satsar hårt med endast spel för alla rätt. Omgången riskerar att ge lite igen då flera lopp känns ihåliga, men samtidigt tror jag på ett gäng pållar under 10% som kan göra det intressant om jag bara är rätt ute…

Bästa spiken:
1 Jitanes V64-3

Skrällbud:
9 Angelo Am V64-1
5 Maniac Face V64-2
2 Baron Max V64-4
6 Alfa Star S V64-5
14 Taipan Diablo V64-5
5 Candy Store V64-6

V64-system:
1-4-7-9 (3, 2)
4-5-10-12 (9, 6)
1 Jitanes (5, 2)
2-5-7-11 (15, 12)
3-6-14-15 (12, 10)
1-2-3-5-7-9-10-11 (6, 4)
4x4x1x4x4x8 = 2048 rader/kr. Endast V6.

Dubbelspelet:
6, 14 – 5, 7, 9, 10 x 100
6, 14 – 1, 3 x 50
1000 kr.

Analyser och ranking:

V64-1

A: 7-4-9-1. B: 3-2-5-8. C: 6.

Spetsanalys:
2 Valetta Strix och 3 Chosen One är nog snabbast initialt. Risk dock att båda släpper till favoriten 7 Augustus F.

Loppanalys:
Flera V75-hästar i detta fyraåringslopp. Tycker att dagsformen på fyra av dem står sig högre än resten så det känns som en stark kvartett. Risken är att favoriten 7 Augustus F. vinner igen, speciellt om han kommer till ledningen där han går som allra bäst. Senast vann han från dödens och såg slagen ut i slutkurvan men kämpade bra in i mål mot ganska billigt motstånd för att vara på rikstoton. Han möter ett par bättre här och dessutom vet man ju inte om det vankas svar. Offensiva kusken Adrian Kolgjini kör ju startsnabba 2 Valetta Strix t.ex.

4 Calvin Borel började lovande men har sedan gjort bort sig på slutet som hårt spelad i V75-lopp. Han såg fin ut i kvalet senast där han gick i jämnt 14,5 tempo på slutvarvet från ledningen utan att pressas. Troligtvis kan han inte hålla ut favoriten från start och kusken borde inte chansa på det heller då man säkert först och främst vill att han ska börja fungera igen. Hästen är dock så pass bra att han kan vinna från samtliga positioner ifall han fungerar fullt ut.

Vill även ha med 9 Angelo Am som bara var en längd efter favoriten i mål senast och hade då spår tolv. Hästen är klart på gång och ny kusk nu känns lite småspännande. Som under 10% är han prisvärd då läget nu i alla fall är bättre än tolvorna på slutet…

Även 1 Thunder Peak är bra för klassen. Han blir över från start och är mer stark än snabb så inte jättehet kanske, men med tempo kan han bli farlig och dessa fyra bör räcka.

V64-2

A: 12-4-5-10. B: 9-6. C: 2-1-7-3-8.

Spetsanalys:
4 Mr Love You följer bilen och spetsar direkt.

Loppanalys:
Lärlingsfinal där 4 Mr Love You bör spetsa direkt då han är mycket snabb bakom bilen. Han åkte dit på speed från spets näst senast men det var mot lovande Lloyd Kemp som var betydligt snabbare och det var inget att säga om. Hästen fick snabb revansch redan starten efter då han senast vann mycket lätt från samma position. Det känns lite begränsat på den här hästen men han verkar samtidigt vara under utveckling så kanske det kan hålla hela vägen trots allt. Jag har ändå lite svårt bedöma hur bra den här hästen är och synar som favorit.

12 Captain Crowe känns som en klart tuffare och bättre häst. Men i gengäld har han spår tolv och var inte som bäst i förra starten då det hade gått långt mellan starterna. Inte förvånad om han vinner detta från dödens och att han är hälften så mycket spelad som favoriten känns fel så därför tippar jag honom.

Även 10 Tornado Exclusive är en stark häst som kan tänkas parkera på utsidan om favoriten. Även här är det dock svårt att veta var taket ligger då han inte var märkvärdig senast och blev lite stum i sin ensamhet gången före vid lätt seger.

Loppet skräll och högsta spelvärde ligger i 5 Maniac Face som är klart bättre än raden. Senast hade han slagit ganska skapliga djur med fritt och gången före sinkades han av tidig galopp. Rygg på favoriten vore det bästa, då blir han intressant med lite tempo från hästarna på utsidan. Även en stark kvartett här alltså.

V64-3

A: 1. B: 5-2-4-3. C: 6.

Spetsanalys:
1 Jitanes är ganska snabb ut och jag tror Peter håller ut de snabbaste utvändigt som känns jämnsnabba med henne.

Loppanalys:
Här hoppas jag min spetsteori stämmer för då måste det vara bra chans att 1 Jitanes spårar hela vägen. Med endast sex hästar i stolopp över kort distans tror jag positionerna avgör och någon fara med hästen form tror jag inte det är. Motståndet nu är betydligt enklare än på slutet och de utvändiga är inga startraketer. Peter är vass från start när han är påställd och har spetsat från innern med henne förut. När spetskörningen lagt sig finns ingen som kan göra något i loppet och då bör Peter gunga undan. Omgångens bästa spik!

Loppet blir ganska dyrt att lösa om man väljer att gardera. Vinstchansen är ganska likvärdig mellan mina fyra B-hästar men allra farligast känns speediga 5 Aroma Grim om hon får spara sin speed, men det är heller inte tränaren som kör nu vilket känns som ett minus.

V64-4

A: 2-11-7-5. B: 15-12-1-19. C: 3-13-14-10-6-4.

Spetsanalys:
2 Baron Max är bäst på start och lita på att Crebas söker sig tidigt mot spets. Om den försvinner kanske 7 Runaway kan få överta efter en bit.

Loppanalys:
Även här tar jag med fyra hästar. Favoriten 11 Dixie Exclusive är klart bästa hästen men samtidigt väl stor favorit ändå. Pappa Peter upp nu istället för Johan känns inte som något plus och springspår på tillägg kan alltid innebära lite vingel från början. Verkar heller inte som hästen ska sitta i dödens för tidigt i loppen och då kan det bli långt fram.

Jag tippar istället 2 Baron Max som imponerade i lunchlopp på Jägersro i början på oktober då han vann överlägset från dödens över lång distans. Felfri bör Crebas få spetsen och då är han inte enkel att passera med tätare starter nu. Senast höll han bra som tvåa och längre distans nu är bara en fördel för denna starka häst.

7 Runaway tappade stilen lite till slut senast men var ändå rejäl från dödens på låg 15-tid med 40 meters tillägg. Risk för samma position igen men han brukar gå bra där och är säkert långt fram igen. Skulle Crebas komma bort kan det bli ledningen och då säljer sig nog dansken dyrt.

Tar även med 5 Picasso som gick rätt bra som tvåa bakom Kemas Magic senast och verkar lite på gång igen och läget behöver inte vara fel.

Tar däremot bort relativt betrodde 15 Opitergium som har 40 meters tillägg över medeldistans efter uppehåll och då det är en stor och tung häst borde han behöva lopp i kroppen och bara köras till slut.

V64-5

A: 6-14-3-15. B: 12-10-7-8-4-13. C: 1-5-2-9.

Spetsanalys:
7 Källna Orlando är snabbast ut tror jag. Även här risk för släpp till favoriten 3 Xlnt Conway Class.

Loppanalys:
Spårtrappa där 3 Xlnt Conway Class är megafavorit. Jag är inte helt såld på den här, hästen är ofta hårt spelad men det är sällan han levererar. Senaste segern var ett billigt lunchlopp på Vaggeryd i början av augusti. Nu har han visserligen mött bra motstånd på slutet och näst senast var han tvåa från ledningen bakom Arn Hammering som var tvåa i V75-lopp i lördags. Får Peter överta täten så kanske han vinner men som storis får jag bjuda på det, jag måste prova att chansa bort honom på DD. Lite försiktigare upplägg på V6 dock, där åker han med tillsammans med mina fyra skrällar.

6 Alfa Star S är intressant då han gick bra senast på Lunden och gick en stark slutkurva då mot ganska bra hästar. Kanske finns chans att Lugauer kan komma före Untersteiner från start och då skulle det bli riktigt intressant när hästen nu har lopp i kroppen.

Ett tokdrag är 14 Taipan Diablo som bara är 1% när detta skrivs. Den hästen är inte alls tokig och spurtade mycket fint i triolopp på Åby senast med 12,5/800 från ett liknande läge. Kommer favoriten bort kan det bli ett konstigt lopp och han bör då runda de flesta om han är lika bra igen. Kul DD-drag som spelas flitigt tillsammans med Alfa Star S. som fräckt DD-lås.

Tar även med kapable15 Young Farmer på V6-systemet. Svårt läge men har fin kapacitet och som runt 7% rensar den friskt. Kanske även reserverna 12 Nepals Dandy och 10 Slash Pride ska med på en välgarderad kupong.

V64-6

A: 5-10-7. B: 9-1-3-11-2. C: 6-4-12.

Spetsanalys:
5 Candy Store är snabb och jag tror den kan hålla ut favoriten 7 Springover och övriga borde inte bråka.

Loppanalys:
Fint treåringslopp som avslutar. 10 Bravo Navarone var jättefin senast på Jägersro då han tog tredje raka segern och var då åkandes. Bakspår på kort distans nu och inte optimal balans gör ändå att han ska garderas, det är betydligt bättre motstånd den här gången.

Mest lovande hästen är nog 7 Springover som fick sin segerrad bruten senast. Han räckte då inte till mot Je’Taime Express och ett par till av kulltopparna och sexa var maxplacering. Kan bli svar invändigt nu och då är han sårbar då hästen känns allra mest effektiv på innerspår.

Chanstippar därför skrällen 5 Candy Store som kan ha fått hårdhet i loppen på Solvalla på slutet där hon gjort det bra. Hon är snabb ut och över kort distans tror jag Adrian är sugen att prova henne i tät. Hon behöver nog bestämma tempot lite för att räcka men som skräll kan man inte få allt heller…

Spelar även med tre hästar till både på V6 och DD och hoppas det räcker. 9 Melvin Palema är lovande och höll bra senast som tvåa bakom fina Evelina Palema. Inte borta trots bakspår. 3 Without Hesitation är bättre än raden och var betrodd mot 1 Cashier Center senast som då vann på första barfota runt om efter en fin resa och bra avslutning. Dessa sex fick jag stanna på. Kanske även mina två övriga B-hästar 11 Gucci Degato och 2 Juppi kan vinna, och dessa två fick jag råd med efter en sen strykning.

Tipsredaktör: Stefan Jönsson.

Måndag: V4-tips till Färjestad

V4 Färjestad 15/12

Omgången: Som vanligt är det Björn Goop som spelar huvudrollen i Färjestad, denna omgång med två favoriter och en andrahandare. Jag tycker att det finns värde i att försöka få bort BG rent spelmässigt och spikar istället ett roligt drag, även om det ofta är så att man då får bita i det sura äpplet… Det har varit busväder i Karlstad, så här twittrar Färjestadstravet nu på förmiddagen: “Mycket regn och blåst i natt och även på morgonen. Uppehåll från lunch utlovat. Banan blir lite hård och barfotakörning ett frågetecken”.

Roliga spiken: 11 Max Not Sand (V4-2) imponerade senast då han plockade ner Supermede (vann V86 i onsdags) och med en osäker favorit tycker jag att han är ett spännande spikförslag spelad till drygt 10%! 

Flerisspiken: 6 Bono Boko (V4-3) har en väldigt passande uppgift och han gillar då det är skitigt vilket det lär bli efter att ha regnat och blåst mycket. Bra chans!

V4-förslaget är på 992 kronor:

7-3-5-9 (11-10)

11 Max Not Sand (6-10)

6-10-9-2-12-1-4 (8-7)

5-11-1-2-14-7-8-6-10-9-4-13 (5-11)  

4x1x7x12 = 672 kr

Fleris: 4x1x1x5 x 8 = 320 kr

LD-förslag på 1000 kronor:

11-6 x 1000

V4-1:

Ranking: A: 7-3-5-9 B: 11-10-1-12-6 C: 2-4 

Spetsanalys: First Class Trot har tagit ledningen två gånger bakom bilen, med 14/500 som snabbast. Bör vara först till sargen, sedan är frågan om Tenor laddas då han var rätt så snabb mitt i banan för Björn i juni. Kan kanske hålla ut Eelco Edel även om denne var riktigt snabb på Eskilstuna då det var tuff öppning till spets och 09/500.     

Loppanalys: 3 Tenor är megafavorit, och man kan inte säga att han har en dålig uppgift direkt. Det är ingen häst som haft spikrak karriär, och han springer och hänger töm och är rullig och gör det lite svårt för sig själv, och han har inte vunnit på sina tio första starter. Näst senast gick han i spets och galopperade 50 meter från mål då det stod och vägde mot utvändig häst och jag tror han varit tvåa annars. Senast spurtade han godkänt bakom bra hästar i Ludde Palema och Westline som både hade vunnit detta lopp kan jag säga. Det är risk att han körs till ledningen och vinner, men att han ska vara jättefavorit kan jag bara inte köpa, och med lite mothugg är han i förlustfara. 

Jag tippar 7 Crown of Victory som är en bättre häst, han gav ett maffigt intryck näst senast då han satt fast där Tohio Gilbak vann och det var bra tryck i hästen hela loppet. Senast var han sämre även om han fick tredjetagg till dödens i 11-öppning, men då han vilat efter det lär han inte varit frisk. Trots paus måste han vara intressant i detta billiga lunchlopp, och han ska även tåla att gå lite själv.

5 Prince Lyon är segstark och första gången med körspö måste vara ett klart plus. Han satt i kalla ryggar senast längst bak i fältet, och vid andraplatsen tog kusken en rå och gasade undan i ledningen med många längder men stumnade även om han höll andraplatsen.  

9 Diora From My har två lopp i kroppen, och är hon nära den form hon hade i våras då hon vann på 15-tid så duger hon bra.

V4-2:

Ranking: A: 11 B: 6-10-2-3-1-4-8 C: 5-12

Spetsanalys: Speedy Gon Sali är mycket startsnabb, höll ledningen enkelt på V75 i Norge senast, men har galopperat från start flera gånger innan det. Spetsar felfri, annars bör Renda L.B. ta ledningen och köra där. 

Loppanalys: 6 Speedy Gon Sali är en bra häst för lunchlopp. Han var stallskrik på Unionstravet i just Färjestad men galopperade då innan bilen släppte iväg hästarna. Samma sak gjorde han näst senast, våldsam galopp då bilen ökade farten fast han hade spår en bit ut i banan. Senast var han bra, höll ledningen enkelt från innerspår, Gundersen drog norrsken i slutsvängen och hästen svarade säkert de andra och höll en längd upploppet ner. Han är bra och sköter han sig och sticker till ledningen blir han svårslagen. Men han är favorit och har galopperat 3/5 senaste starterna och ny kusk måste vara lurigt på denne, även om Kolle är säker. Jag spelar på ny galopp och spikar emot!

Det på 11 Max Not Sand som jag blev imponerad av senast! Han kördes tufft fram i dödens på min spik Supermede, och i en härlig duell matade han ner denne sista 100 – och det var 20 meter ner till övriga. Första bike och barfota runt om gav verkligen effekt på Max, och banan var riktigt krävande den dagen så de 15,5 han gick var bra. Betänk att Supermede vann på V86 i onsdags och har riktigt bra form så det var en bra skalp att ta. Jag räknar med en krävande bana även idag vilket denne starke henne gillar, och två strykningar är ett plus. Bra chans att mata ner dem igen om favoriten kommer bort och som spelad runt 15% tar jag chansen och spikar! 

V4-3:

Ranking: A: 6 B: 10-9-2-12-1-4 C: 8-7-3

Spetsanalys: Jag utgår ifrån att Bono Boko körs till ledningen i första kurvan. Han kan öppna över medel och ingen av dessa lär bråka med Björn.

Loppanalys: 6 Bono Boko är favorit och han har kraftigt stigande form och borde vinna detta från ledningen.  Han har ingen vidare rad längre och är väl inte känd som en vinnartyp, men nu är det bra chans. Motståndet har varit på sistone än dagens och insatserna helt okej ändå, senast i Örebro fick han en bra resa i andra utvändigt och visade form i spurten bakom kapable Tokio Hotel Hall. Han kan öppna skapligt då han vässas upp och trycks av och nu lär det bli så då ingen vill svara innanför. Han är dessutom gynnad av skitig bana som han brukar trivas med och spets-slut är favoritscenariot. Jag spikar på LD och på flerisen! 

Betrodd är 10 T.Rex D.K. som vunnit alla tre starter han gjort i Sverige, senaste gången var ett bra långlopp under Unionstravet då han spetsade från start till mål. Han har inte fått till det efter det, men inför förra loppet hade han pausat en tid och skulle bara få ett lopp i benen. Han var dock väl seg och hade svårt med tempot 500 kvar, även om han höll farten anständigt bland sega ryggar. Han är bäst där framme då han är trögare i ryggar och är bara en av flera då formen knappast är på topp med tanke på senaste intrycket.  

9 Sir Chic är anmäld barfota runt om vilket är ett plus och i detta lopp spurtar han ner många. Två strykningar är bra med bakspår. Loppet är lurigt bakom vår vinnare, och vi streckar sju hästar på garderingslappen.

V4-4:

Ranking: A: 5-11-1  B: 2-14-7-8-6-10-9 C: 4-13

Spetsanalys:  Två hästar kvar på start, Farmens Odin kan nog hålla emot om kusken vill men den brukar vilja ha rygglopp och då blir det G.G.Harmoni till ledningen. Denne öppnade snabbt från tillägg näst senast.  

Loppanalys: Vilket lopp… Jag chansar på 5 Järvsö Pärla som har fart, men hon har agerat knepigt i år och det har även varit mycket problem. Förra året vann hon fyra lopp och var lovande, men hon är ännu utan seger i år. Dock var det nära näst senast då det såg ut som om Brunlöäf trodde sig ha koll på ledaren där han satt i dödens men hon hann inte få dit huvudet Järvsö Pärla. Senast körde hon på chans och såg fin ut som fastlåst, fastlåst var hon även för tre starter sedan i ledarryggen. Hon borde duga bra här med de låga 30-tider hon har gått och Hans låter nöjd för dagen.

11 Köla Olympia var bra vid segern då hon plockade ner 2 G.G.Harmoni säkert över upploppet. Hon var inte helt fräsch senast och är genomgången, och ska vara i bra skick nu och mot dessa tål hon att köras offensivt. Näst senast mötte hon Bellfaks och gick bra som trea, och hon måste ses med vettig segerchans trots bakspår på 20 och 1600 meter.

På start rankar jag upp 1 Farmens Odin som har läge för att få ett fint lopp på innerspår och körspö samt Kolle i vagnen är två stora plus. Passande kort distans och värd en varning då hästen sett bättre ut än raden visar på sistone.  

2 G.G.Harmini gick undan enkelt vid spetssegern och leder länge över passande distans, och de på tillägg med dåliga lägen kan ju hamna på vingel. Bra form har 14 Bilbo B.S. som satt fast senast med sparat.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

V4 Färjestad: ”Vår bästa chans i dag”

Gratis tips, det hittar du här på travnet varje dag! Du har väl heller inte missat att vi har intervjuer till lunchtävlingarna varje vardag?

– han har bra form och bra läge och jag skulle tro att det är vår bästa chans inom V4-spelet idag. Han har sprungit lite med handbromsen i men det har blivit allt bättre. Inga ändringar är planerade, säger Ola Frisell i stallet om Tenor (V4-1).

Nedan publiceras också alla dagens andra intervjuer till lunchtävlingarna på Färjestad. Och såklart – travnet erbjuder också ranking, analyser och systemförslag både till V4 och V64 – varje dag.

Lopp 1, V4-1

3 Tenor -han har bra form och bra läge och jag skulle tro att det är vår bästa chans inom V4-spelet idag. Han har sprungit lite med handbromsen i men det har blivit allt bättre. Inga ändringar är planerade, säger Ola Frisell i stallet.

5 Prince Lyon – han är behandlad efter senast och har stått över något men fick ett provlopp och intervaller förra veckan. Han testades med körspö i provloppet och det var en fördel. Han är hygglig från start och distansen ska fungera bra. Det är väl en trippelchans, säger Gunnar Gjerstad.

9 Diora From My – Hon har nu fått två lopp i kroppen efter uppehåll och var väl bara sådär på Mantorp. Dock var hon betydligt bättre på Solvalla senast och jag tror att den långa distansen ska gynna henne. Björns häst blir väl kanske svår att slå men min känns tidig bakom den. Lätta aluminiumskor runt om, säger Per Fromell.

10 Rigel L.B. – Han har gjort bra lopp från dåliga utgångslägen men jag är klart nöjd med hans insatser. Formen är fin men nu fick vi bakspår igen. Jag misstänker dock att vi ändå kan komma rätt på det tack vare den långa distansen och jag tror han slutar långt framme. Eventuellt blir det barfota fram, säger Per Ludvig Nilsen.

Lopp 2, V4-2

1 Lucky Hall – Hon var varit ute i hårda gäng på sistone men gått skapligt ändå. Nu är det bättre distans åt henne och även utgångsläget är perfekt då hon ska smygas vid sargen. Vi smyger med och löser det sig kan hon nog vara trea-fyra, säger kusken Niclas Benzon.

2 Renda L.B. – Hon blev struken inför senaste starten men det var ingen fara på taket med henne och hon ska hålla den fina formen. Jag tycker hon gjort fina insatser i sina de två senaste framträdanden och nu fick vi äntligen fint läge. Ledningen tar hon säkert och sen ska hon slås. Barfota fram, säger Bengt Holm.

4 Illusion – Hon gjorde ett mycket bra lopp senast Jarlsberg efter att ha varit struken ett tag. Vi kom till ledningen men jag släppte till favoriten efter 400 meter. Sen var vi två långt före de övriga men åt vinnaren kunde vi inget göra. Hon borde ha gått framåt med det loppet i kroppen och hon är ganska startsnabb, säger kusken Per Ludvig Nilsen.

6 Speedy Gon Sali – hann vann på bra sätt från ledningen senast och jag var nöjd. Han galopperade från start då han gästade Färjestad och Unionstravet tidigare och han kan göra så ibland då han blir hetsig. Annars är han snabb ut och kan spetsa. Ny kusk kan vara en nackdel. Körspö är nog ingen stor fördel och det blir barfota fram, säger Sigbjörn Kolnes.

10 Anton K. – fick en jättefin resa och vann senast men avgjorde också på bra sätt och visade fin inställning. Bra form och ett segerbud här. Inga ändringar, säger Ola Frisell i stallet.

11 Max Not Sand – Han hade gjort ett par riktigt fina lopp inför senaste starten och när vi sedan ryckte skorna för första gången kom fullträffen. Det blev helt klart en extraväxel och vi siktar på samma balans igen. Som han gick senast måste jag tro på honom en hel del igen trots utgångsläget, säger Marcus Hultman.

Lopp 3, V4-3

1 Power to Be – Han hade bara gått 22-23 inför sin comeback men gjorde ett väldigt bra lopp. Den här hästen gör alltid sitt men vinner sällan. Ett så här bra utgångsläge var det längesedan vi hade och skulle det lösa sig är han inte helt avsågad. Han brukar dessutom trivas bra på Färjestad. Skor runt om, säger Dick S Jansson.

6 Bono Boko – är mycket ojämn i humöret och har han vaknat på rätt sida så duger han i V75. Skitig bana bör passa honom bra och han tuggar på fint men är bekväm av sig. Allt väl i jobben och inga ändringar, säger Ola Frisell i stallet.

9 Sir Chic – Han har gått bra på sistone och var nära segern när Marcus körde näst senast. Han var duktig även sist men när jag ryckte norsken stannande han till istället. Den här hästen trivs bäst med smygresa. Därför är läget inte så tokigt och med klaff duger han idet här sällskapet, säger Niclas Benzon.

10 T. Rex D.K. – går inget hemma i Norge och körspö är ett stort plus. Det är därför vi reser till Färjestad idag. Under Unionskampen vann han och besegrade riktigt bra hästar. Hemma är han trög men han fungerar fullt bra i ryggar med pisk. Skor runt om och han har tillräckligt bra form för att kunna strida, säger Sigbjörn Kolnes.

Lopp 4, V4-4

5 Järvsö Pärla – hon gick i mål med sparat senast. Det är svårt att veta hur mycket det fanns kvar men formen verkar fullt bra. Nu är det nya hästar som jag har svårt att bedöma men jag räknar med en bra insats. Vi skruvar ur brodden idag som enda ändring, säger Hans Brunlöf.

6 Bakkeli Grim – Han har varit hos mig nu ett par månader och känns väl helt okej i jobben. Han har varit ute i ett bygdetravlopp och sprang en 29-tid då. Jag har inga större förväntningar på honom inför detta utan vill mest se att han fungerar som han ska. Skor runt om, säger Per Ludvig Nilsen.

11 Köla Olympia – Han har ett trist utgångsläge idag men å andra sidan ser väl motståndet inte värre ut än tidigare. Han har i alla fall gjort fina insatser mot rätt bra konkurrenter och jag tycker han utvecklats. Framför allt tål han mer grovjobb än tidigare och med rätt lopp behöver han inte vara borta, säger kusken Niclas Benzon.

Varenne och Love You nya Elithingstar

Resultaten från den senaste avkommebedömningen publicerades i förra veckan. Varenne och Love You kan titulera sig Elithingstar.

Nahar är en framgångsrik avkomma efter Love You. Foto: ALN

Totalt tio varmblodiga hingstar genomgick avkommebedömning. Det resulterade bland annat i att två av dem upphöjdes till Elithingstar, den högsta status en avelshingst kan få. Det var Varenne och Love You som tog steget upp från A-hingst till Elithingst.

Varenne har bland annat lämnat hästar som Lisa America och Lie Detector. Love You är far till franska kanonerna Quaker Jet och PdA-vinnaren Royal Dream, samt Nahar, Sanity och Nu Pagadi för att nämna några.

Utöver de två Elithingstarna höjdes även Gigant Neo från B till AB, vilket är lika med ”god förvärvning”. Övriga sju hingstar bedömdes för första gången. Här är resultaten från avkommebedömningen:

Elit (utomordentlig god förvärvning):
Love You
Varenne
A (mycket god förvärvning):
Echo
Offshore Dream
Quite Easy U.S.
AB (god förvärvning):
Gigant Neo
B (godtagbar förvärvning):
Look de Star
Steinlager
Up Front Larry
C (hingstens förvärvning uppnår inte rasens medeltal):
Flirtin Man

Efter förhandlingar – danska travbanor räddade

Det blir fortsatt tävlande på Danmarks samtliga travbanor även 2015. Tidigare nedläggningshotade Billund och Nyköbing-Falster har räddats av gonggongen.

Krisen i den danska travsporten har gjort att det tidigare i år bestämdes att de båda travbanorna i Billund och Nyköbing-Falster, samt galoppen i Ålborg och Odense, skulle läggas ned efter årsskiftet. Men i helgen presenterades nya förslag som räddar dem. Därmed kommer Danmarks samtliga nio travbanor fortsätta att tävla även nästa år.

Det har varit riktigt tuffa förhandlingar den senaste tiden men under lördagen enades Dansk Travsports Centralförbund, Dansk Galop och Dansk Hästväddelöb om en lösning. De 19 miljoner danska kronor som man mister till nästa år, ska kompenseras genom besparingar inom andra områden.

– Efter ganska hårda förhandlingar nådde vi den här kompromissen, vilket sett med sportens ögon är mycket tillfredställande. Därmed är det säkert att det körs lopp på landets alla banor även efter årsskiftet, säger Dansk Hästväddelöbs-chefen Peter Rolin på förbundets hemsida.

Han understryker samtidigt att 2015 blir ett ”övergångsår” där sporten måste finna nya, långsiktigare lösningar för framtiden. Senast vid halvårsskiftet 2015 ska man kommit fram till hur budget och banstruktur ska se ut för 2016 och därefter.

Maven redo för Paris – genrepade i kvallopp

Maven har packat väskorna för en tripp till Paris. Det amerikanska stoet blir ett intressant tillskott i Vincennes vintermeeting.

Sedan tidigare är det deklarerat att det Jimmy Takter-tränade femåriga stoet Maven beger sig på en ny resa till Europa. I våras var hon ju med i Elitloppet, då i regi Jonas Czernyson. Maven slipade formen för Frankrike med ett kvalopp på Meadowlands i lördags.

Det var ordinarie körsven Yannick Gingras som satt i sulkyn bakom Maven som såg riktigt fin ut. Efter att ha inlett i rygg på ledaren vreds stoet på över sista bortre långsidan, övertog spets och gick sedan ifrån i spänstig stil. Hästen kom i mål på 1.10,5a över den engelska milen.

Kommer Yannick Gingras köra Maven i Paris? Foto: ALN

På torsdag flyger Maven över till Frankrike. Huvudmålet är start i Prix d’Amérique den 25 januari. Men dessförinnan ska hon testa konkurrensen i Prix du Bourgogne den 28 december. Ett lopp där hon troligen får möta de flesta av övriga PdA-konkurrenter. En start i Prix de France två veckor efter PdA finns också med i det preliminära schemat.

Vem som ska sköta tömmarna bakom Maven i Frankrike är ännu inte avgjort, men troligen är det Yannick Gingras som gör det i Prix de Bourgogne (som är ett bilstartslopp). Tidigare har det sagts att man letat efter en fransk kusk i Prix d’Amérique och en av dem som nämnts är Pierre Vercruysse.

Maven kan med sina cirka 12,7 miljoner kronor på segerkontot räkna med en start i Prix d’Amérique. Hon blir då den första USA-födda hästen i loppet sedan Algiers Hall 2008.

Du kan se kvalloppet här.

Harry Haythrow tillbaka – i Gulddivisionen

På lördag är han tillbaka. Vid Åbys V75-tävlingar gör Harry Haythrow ett nytt försök till comeback.

Knows Nothing gör andra starten i Sverige. Foto: ALN

Publikfavoriten och V75-följetongen Harry Haythrow stoppades i våras av halsproblem. Efter starten i Copenhagen Cup fick hästen genomföra en operation och det dröjde fram till september innan han kunde vara tillbaka på banan. Åttaåringen slutade då fyra i Gulddivisionen på Solänget.

Men efter den starten tillstötte nya problem för Harry och man befarade då att en ny operation i halsen kanske var tvungen att genomföras. Fast på lördag är han tillbaka – igen. Harry Haythrow gör första starten på tre månader när han svänger upp bakom bilen till Gulddivisionen. Det är Peter Untersteiner som kör Johnny Johansson-träningen som vanligt.

Det blir dock tufft motstånd i form av Reijo Liljendahls nya amerikan Knows Nothing. Den tidigare kulltoppen gjorde första starten på över ett år när han på fint vis vann direkt på Solvalla i förra veckan. Liksom då är det Örjan Kihlström som kör på lördag. Förstapriset är ordinarie 150 000 kronor och startlistan ser ut så här:

2140 auto

1 Lord Capar – Thomas Dalborg
2 Knows Nothing – Örjan Kihlström
3 Arazi Boko – Christoffer Eriksson
4 Lord Rocket – Jorma Kontio
5 Freeman T. Porter – Conrad Lugauer
6 Harry Haythrow – Peter Untersteiner
7 Dreams Take Time – Johnny Takter
8 Kash’s Cantab –Erik Adielsson

Läs även: Ny halsoperation för Harry Haythrow

Läs även: Knows Nothing vass direkt i Sverigedebuten

Gitano gav Bergh ny Vincennes-seger

Robert Berghs hästar verkar trivas ypperligt i Frankrike i vinter. När Udo’s Oiler galopperade med segern på gaffeln, var det i stället Gitano som klev fram och skrällde i Paris.

Vincennes vintermeeting fortsätter och under söndagen var några svenskar ute och testade kolstybben utanför Paris. Det blev en ny framgång för Robert Berghs hästar. Sjuårige Gitano trivs ypperligt i Frankrike och slog här till med seger spelad till 19 gånger insatsen. Sedan oktober har hästen nu gjort tre starter i Frankrike – och vunnit samtliga.

Favorit i söndagens race var Robert Bergh-tränade Udo’s Oiler och denna, körd av Dominik Locqueneux, såg länge ut att greja tredje raka. Udo’s Oiler arbetade sig upp som andra häst i andraspår, svepte fram mot ledaren in mot sista sväng, övertog täten och gick ifrån mot vad som då såg ut som en klar seger.

Elles W. Phedo trea mot starkt motstånd. Foto: ALN

Bakom skuggade dock Gitano med Jos Verbeeck, hela tiden i ryggen på stallkamraten. Men med 100 meter kvar föll Udo’s Oiler över i galopp och fick den sannolika vinsten spolierad. Därmed gällde det bara för Gitano att hålla tungan rätt i mun sista biten och ta hem segern. Det gjordes också på 1.13,6 över 2700 meter. En vinst som var värd 26 100 euro.

Torbjörn Jansson var i Paris och körde egentränade Joker Stursk. Efter att ha varit i ledningen vid ett par tillfällen gavs hästen en fin resa på innerspår vilket resulterade i tredjeplatsen. Joker Stursk blev precis upphunnen av kvickt avslutande Ultra Daidou sista biten.

*

Kort senare styrde Johanna Lindqvist Elles W. Phedo till en fin tredjeplats i Prix Jean Dumoch med 51 750 euro i förstapris. Thomas Claesson-stoet bjöds en perfekt resa som trea på innerspår, närmade sig invändigt över upploppet utan att få fritt och gick i mål som trea.

Segern gick till formstarke Vabellino som för Eric Raffin kämpade ned länge ledande Ugo de Nieul sista biten. Sébastien Guarato-femåringen klockades till 1.13,1 över 2850 meter.

I loppet gjorde Timo Nurmos Chelsea Boko Frankrikedebut med Björn Goop i vagnen, men det slutade med en galopp i ett tidigt skede.

Moving On gör succé – vann på Vincennes

Svenska Moving On fortsätter att göra succé i Frankrike. Under lördagen slog hon till med en fullträff på Vincennes.

Vid årsskiftet flyttade tidigare tränaren och nuvarande delägaren Claes Svensson det femåriga stoet Moving On till Frankrike och Fabrice Souloy. Det visade sig vara en riktig succé. När hon vann på Vincennes under lördagen var det hästens femte seger i tionde starten i den nya regin.

Franck Nivard skötte styrningen av favoritspelade Moving On som kom bra till direkt och jobbade sig fram mot dödens. Därifrån reglerade det tuffa stoet loppet och gick ifrån enkelt till seger över upploppet. Segertiden blev 1.13,4a över 2100 meter och förstapriset var 42 750 euro.

Fler svenskhästar fanns med i loppet. Vincent Martens-tränade New Approach var fyra, Björn Röcklingers Fly The World slutade femma, Lutfi Kolgjinis Paparazzi sexa medan Stefan Melanders System Performance blev oplacerad.

Du kan se slutet av loppet här.

Söndag: V64-tips till Kalmar

V64 Kalmar 14/12

Om omgången: Ganska ihåliga lopp, men samtidigt inte helt enkelt att välja spik. Jag valde därför att spela spiklöst men med två kortlopp i form av tvåhästarslås. Ett upplägg jag sällan väljer egentligen men den här gången känns det rätt.

Låsen:
4 Makin It Easy och 7 Prosperine i V64-2
4 Nice Moon
och 14 Maicon Face i V64-4

Skrällbud under 10%:
6 Dumas Sand V64-1
4 Makin It Easy V64-2
3 Cebba T.T. V64-3
1 Macho Look V64-6

V64-system:
4-5-6-9-10-11-12 (2, 8 )
4-7 (13, 10)
1-3-8-9-11 (6, 10)
4-14 (8, 6)
1-3-7-10 (9, 12)
1-4-11 (3, 6)
7x2x5x2x4x3 =1680 rader/kronor. Endast V6.

Dubbelspelet:
1-3 – 11 x 300
1-3-7-10 – 1 x 100
1000 kr.

Analyser och ranking:

V64-1

A: 4-6-12-5. B: 9-10-11. C: 2-8-3-7-1.

Spetsanalys:
4 Paolo de Lucia trivs bäst i täten och ingen lär bråka med Takter.

Loppanalys:
Vi börjar med ett stayerlopp som känns öppet. Det är faktiskt det loppet som känns svårast på förhand och jag målar därför på med hela sju streck. Tipset till favoriten 4 Paolo de Lucia som trivs bäst i spets och det borde bli den positionen med endast fyra hästar på start och ingen av övriga startkuskar känns morska nog att bråka med Takter. Det är dock ingen häst som radar upp segrarna och över tre varv brukar det kunde hända lite saker på vägen.

En av omgångens bästa skrällar tycker jag är 6 Dumas Sand. Han har inte vunnit i år men visar lite uppåtform och Kim Eriksson kan hästen väl. Den långa distansen är ett plus för den här starka hästen och senast var han trea bakom riktigt bra hästar som West Wing och Asterix Hornline.

12 Staro Bobcat höll bra i tisdags som tvåa bakom mitt skrälldrag Pearl’s Fortune och täta starter klarar nog denna gamla tuffa häst. Men kanske blir ett lite snällare upplägg nu och då behöver han lite hjälp med tempo på vägen.

5 Unique Gowan vann ett billigt lopp senast men såg fin ut då och detta är en stark märr som kanske har tänt till i ny regi. Dock struken efter senast men det verkar inte varit något allvarligt och lång distans borde passa henne bra.

Dessa fyra i a-grupp men streckar även tre av B-hästarna. 9 Caliber T.T. trivs på hemmaplan men distansen är ett frågetecken. Får han spara speeden känns han ändå så pass mycket snabbare än övriga att han måste med. Streck även för Jonsson duo 10 Catchee Town och 11 Zapdos Håjt som också kan spurta bra med rätt lopp.

V64-2

A: 7-4. B: 13-10-5-3-1-2-12. C: 11-6-9-8.

Spetsanalys:
7 Proserpine är min spetsfavorit från sitt springspår.

Loppanalys:
Här gillar jag 7 Proserpine som är en tänkbar spik i omgången. Han såg jättefin ut senast då han tog karriärens första seger och vann i laddad stil från spets. Får han ledningen här som jag tror är det bra chans och helt klart hästen att slå för övriga.

Jag vill dock dubbla med 4 Makin It Easy som är väldigt lite spelad och även han en av mina rubrikhästar under 10%. Senast avslutade han bra som trea med sen lucka efter uppehåll och klarade då samma snäva startspår från start. Men tätare starter nu kan han gå framåt ytterligare och han är värd att dubbla favoriten med som endast 6%-are när detta skrivs!

Om man vill ha fler streck är förstås bästa hästen 13 Spirit Real aktuell. Han har mött kulltoppar på slutet men har samtidigt 40 meter att plocka på hästar som springer 15,5-16 på start och det borde bli mastigt att ta in. Även 10 Elliot Coger som står 20 har mött riktigt bra hästar på slutet och kommer sluta långt fram. 5 Spot Bi har vunnit 2/4 lopp hittills men jag är ändå inte speciellt imponerad av den hästen hittills.

V64-3

A: 9-11-3. B: 8-1-6-10-12. C: 7-5-4.

Spetsanalys:
3 Cebba T.T. är snabb och taktiken är given då hon är allra bäst i ledningen.

Loppanalys:
Här är 11 No Credit Broline klar favorit och det är inget snack om att det är bästa hästen. Hon kördes offensivt senast på Jägersro men 12,9 första varvet blev för tufft och hon fick ge sig mot Razzmina till slut. Med tanke på läget och hon är så klar favorit känns det ändå givet att gardera upp henne.

9 Balder Hornline är hetaste utmanaren då han visade klar uppåtform senast på Solvalla som tvåa bakom lovande Scellino Luis, däär han gick i andraspår och utan rygg sista halvvarvet. Den här hästen kan betydligt mer än han visat hittills och kanske det är proppen ur nu? Jag tippar honom då favoriten känns överspelad.

En skräll i a-gruppen har jag också och det är 3 Cebba T.T. som har läge för ledningen där hon trivs allra bäst och varit sämst trea på tre försök från den positionen. Hon har haft dåliga lägen på slutet och får hon bestämma en bit kan hon rinna undan.

Streckar även två av B-hästarna, men dessa behöver lite klaff för att vinna. 1 Scarpia är inte så tokig men blir över från innerspåret och behöver sedan lite flyt. 8 Across The Fire är en bra spurtare men behöver ryggar i det längsta mot dessa och även här krävs alltså lite flax på vägen.

V64-4

A: 14-4. B: 8-6-12-9-5-11-15-13-2-1-7. C: -.

Spetsanalys:
4 Nice Moon tror jag kan hålla ut 6 Ratatouille Sand.

Loppanalys:
Här kommer mitt nästa tvåhästarslås. 14 Maicon Face har visat prima takter i Johan Untersteiners regi och vann senast från spets mot bättre hästar än det här. Femåringen efter Revenue har bra chans att runda detta bleka gäng, men från bakspår på tillägg som klar favorit vill jag inte spika.

Skulle 4 Nice Moon få spets kan den bli en farlig motståndare. Formen efter långt uppehåll är såklart svårbedömd, men strykningar var klart gynnsam då han har fina spår tre i volten nu och hästen har vunnit båda sina lopp i programraden från ledningen. Det är en fin typ efter hedershästen Half Moon som känns som en som kan gå bra direkt efter vila.

Vill man ha fler streck är främst mina reserver 8 Felix V.M. som var mycket bra vid segern på Axevalla och tänkbare spetshästen 6 Ratouille Sand med spetsälskande Kim Eriksson upp nu tänkbara. Bakom dessa är det mycket svårrankat och helgardering behöver inte vara fel om man spelar ett stort utskrivet system.

V64-5

A: 3-1-10-7. B: 9-12-6-4. C: 2-8.

Spetsanalys:
3 Donttellmeanymore tror jag kommer förbi 1 Trust Launcher.

Loppanalys:
Här höjer sig fyra hästar och det känns jämnt dem mellan. De höjer sig även som jämnt spelade även på insatsfördelningen så jag har inga unika tankar om loppet direkt.

Tippar 3 Donttellmeanymore då han har läge för ledningen där han trivs allra bäst och tagit åtta av sina elva segrar och detta på tolv försök vilket är starka papper. Dock lärlingslopp detta och även om kusken Robin Swedberg är duktig så litar jag inte helt på ekipaget.

Bästa kusken i loppet är Frank Nilsson som kör 1 Trust Launcher. Normalt tror jag inte han kan ta emot min tipsetta men med nya kuskar nu är kanske inte scenariot lika givet. Han bör annars få ryggen på Donttellmeanymore och det kan också vara en segermelodi då hästen även fungerar bra bakifrån på speed. Spelar mest med dessa två på DD.

10 Kemas Magic var jättefin senast från ledningen då han vann åkandes. Kanske hästen är på väg tillbaka på allvar igen och då är det en häst som kommer häva sig väl även i V75-lopp. Kusken har jag dålig koll på men statistiken ser ju inte alltför lysande ut då hon endast vunnit fyra lopp de fem senaste åren trots 20-30 styrningar varje år och det avskräcker en del.

7 Rosso Pomodoro är en läcker travare som alltid är hårt betrodd men nu är det ett tag sedan han vann lopp. Passande läge att slå till här med duktig kusk som dock inte kör så oftsa längre men jag är ändå lite besviken på hästen då jag trodde han skulle bli bättre. Senast var han chanslös mot Wink Spot och bättre än så kan hästen.

Dessa fyra känns heltäckt då reserverna är ston från bakspår.

V64-6

A: 11-4-1. B: 3-6-2-9. C: 5-8-10-12.

Spetsanalys:
4 Elmer Gold är snabb ut och bör komma förbi 1 Macho Look som jag hoppas kan få ryggen.

Loppanalys:
Även detta lopp känns ihåligt och här spelar jag som mest med tre hästar. Jag tror mest på 11 Max Bob som det var drag på senast trots bra motstånd. Han galopperade då bort sig men står helt klart på tur för seger efter fina lopp varje gång på slutet. Upphämtningen efter galopp senast visade att formen fortsatt sitter där och jag är inte helt främmande för att han vinner detta från dödens faktiskt. Spelar klart mest med honom på DD.

4 Elmer Gold vann från ledningen senast där han går som bäst, men det var utan att imponera. Kort distans klarar han då hästen är allround vad gäller distanser. Dock sällan man får bluffa hem ett lopp på Kalmar och det långa upploppet är ingen fördel för hästen. Statistiken för just distans och bana är inte så positiv direkt heller. Endast 1/10 på kort och aldrig vunnit på Kalmar på tre försök. Däremot är spetsstatistiken positiv. ¾ därifrån och endast torskat mot en viss Riff Kronos. Jag står i alla fall över honom på DD-spelet som favorit men han är given på V6-lappen.

En följehäst jag spelat mig blodig på är 1 Macho Look. Jag har fått för mig att det finns mycket mer inombords i den här hästen men han har inte alls utvecklats som jag trott. Insatserna på slutet har dock varit okej. Senast höll hästen bra i dödens på en sådan bra häst som Slide So Easy som trea i mål. Takter upp nu och ett passande innerspår gör de aktuella, speciellt om de skulle kunna få ryggen på Elmer Gold och lucka till slut. Måste därför ge hästen en chans till då han är lite spelad och rensar fint även på DD. Spelar med honom mot samtliga fyra i avdelningen ett då det är mest spelvärde på honom.

Tipsredaktör: Stefan Jönsson.